Intervju izvršnog direktora Codepixel-a objavljen u Glasniku PKCG

by Nenad Pejović
15/12/2021
read ( words)

Codepixel trenutno čini deset mladih, obrazovanih i nadarenih ljudi, koji u domaćinskoj radnoj atmosferi, sa pravim timskim duhom, zajedničkim radom i nesebičnošću dijele znanje i razvijaju digitalne proizvode. Ovim riječima je, u intervjuu Glasniku, kompaniju Codepixel koja razvija digitalne proizvoda za lokalne i međunarodne klijente, predstavio njen osnivač i izvršni direktor Nenad Pejović. Za tri godine, koliko postoje, kreirali su više od 30 web i mobilnih aplikacija, te sajtova. – Vizija kompanije je da postanemo lider u sektoru u kojem poslujemo, pružajući klijentima vanserijske usluge kako bismo postali njihov partner od povjerenja i podstakli njihov rast u digitalnom svijetu – rekao je Pejović.

CEO Nenad Pejovic

Glasnik: Recite nam nešto više o stvaranju i počecima Codepixela, agencije za razvoj digitalnih proizvoda.

N. Pejović: Codepixel je osnovan krajem 2018. godine. Međutim, sama ideja oko osnivanja firme datira još iz ranih školskih dana kada smo moj poslovni partner Mihailo Raspopović i ja maštali da jednog dana formiramo svoju kompaniju. Kako je u tom momentu osnivanje firme bila nemoguća misija i veliki poduhvat, odlučili smo da počnemo da gradimo i stičemo iskustvo i vještine radeći kao freelanceri. Uporedo sa tim, upisujemo studije u dvije različite oblasti, koje na neki način dopunjuju jedna drugu, i u dvije različite države – ja se odlučujem za IT u Podgorici, dok Mihailo odlazi u Brisel i započinje studije ekonomije. Ubrzo nakon završetka studija 2014. godine, započinjem svoju profesionalnu karijeru, gdje nastavljam dalje da se usavršavam na poziciji softverskog inženjera. Ideja o osnivanju firme vremenom je postajala sve jasnija i određenije, i krajem 2018. godine napuštam svoj kompanijski posao i zajedno sa Mihailom pokrećem Codepixel. Razlog zašto smo uopšte razmišljali o osnivanju sopstvene kompanije je, prvenstveno, sloboda i mogućnost da nešto samostalno stvaramo. Ne nužno zbog zarade, nego baš da uživamo u tom procesu stvaranja i učenja. S druge strane, naš motiv i ambicija neodvojivo su vezani za želju da radimo za dobrobit društva i zajednice u kojoj živimo. Ubrzo nakon osnivanja, uključujemo još jednog saradnika, i tako počinjemo da razvijamo digitalne proizvode za klijente na lokalnom tržištu. Danas, tri godine od osnivanja, naš tim čine deset programera, dizajnera, biznis analitičara i projektnih menadžera. Trenutno smo izvozno orjentisani i pretežno sarađujemo s klijentima iz Evropske unije, zemalja regiona i međunarodnim organizacijama. S velikom strašću nastavljamo da učimo nove tehnologije, usavršavamo naša znanja, i usmjeravamo dalji rast i razvoj kako nas samih, tako i naše kompanije.

Glasnik: Šta su misija i vizija Vaše kompanije i koliko ima zaposlenih?r company and how many employees are there?

N. Pejović: Vodimo se misijom da stvorimo vrijednost – za naše usluge i proizvode, za naše klijente i partnere, za naše timove i naše ljude i za šire društvo i zajednicu – uporedo gradeći uspješnu i srećnu kompaniju. To želimo da postignemo stalnim ličnim i profesionalnim razvojem i usavršavanjem, kao i pomjeranjem granica kroz svakodnevne radne izazove. Vizija kompanije je da postanemo lider u sektoru u kojem poslujemo, pružajući klijentima vanserijske usluge kako bismo postali njihov partner od povjerenja i podstakli njihov rast u digitalnom svijetu. Vodeći se putem inovacija i operativne izvrsnosti, nastojimo da postanemo prepoznatljivi kroz uspjeh naših proizvoda. Kao što sam već rekao, Codepixel trenutno čini deset mladih, obrazovanih i nadarenih ljudi, koji u jednoj domaćinskoj radnoj atmosferi, sa pravim timskim duhom, zajedničkim radom i nesebičnošću dijele znanje i razvijaju digitalne proizvode.

Glasnik: Koji su proizvodi kompanije Codepixel, a šta usluge koje pružate klijentima? Koliko ste projekata realizovali u ovih nekoliko godina i koji vam je omiljeni (recite nešto više o njemu)?

N. Pejović: Codepixel je primarno fokusiran na razvoj digitalnih proizvoda za lokalne i međunarodne klijente. Do sada smo radili sa velikim brendovima i međunarodnim organizacijama kao sto su Index.hr, Pimalion, GIZ, UNDP, OSCE i drugi. Za tri godine koliko postojimo, razvili smo preko 30 web aplikacija, web sajtova i mobilnih aplikacija. Izuzetno smo ponosni na svaki od naših projekata, zato što znamo koliko truda i posvećenosti leži iza svakog od njih, ali ako moramo istaći jedan neka to bude projekat “Index Recepti” koji smo razvili u saradnji sa hrvatskim brendom Index.hr. U pitanju je all-in-one platforma za kuvanje, koja posjetiocima i urednicima omogućava napredno pretraživanje, kreiranje, prikupljanje i dijeljenje recepata koristeći se brzim i intuitivnim korisničkim interfejsom. Danas, tri mjeseca nakon lansiranja platforme, aplikacija broji preko pola miliona posjetilaca na mjesečnom nivou. Pored toga, pomenuo bih aplikaciju koju smo razvili u saradnji sa lokalnom kancelarijom UNDP – “Budi sigurna”, za žrtve nasilja u porodici. Ova SOS platforma prepoznata je od strane kancelarije UN Women u Istanbulu i od strane drugih regionalnih kancelarija, tako da smo ovaj model replicirali i u drugim državama regiona – Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Naše usluge podrazumijevaju puni ciklus razvoja jednog digitalnog proizvoda – od kreiranja strategije i dizajna, razvoja pa sve do lansiranja i podrške.

Glasnik: Čemu posvećujete posebnu pažnju pri razvoju proizvoda za vaše klijente?

N. Pejović: Uvijek gledamo širu sliku. Sve zavisi od toga koja je svrha, misija i vizija proizvoda, i kakva su krajnja očekivanja. Pokušavamo da pronađemo najbolji balans između tehnologija, korisničkih potreba i biznis ciljeva. Definitivno, kvalitet proizvoda je neupitan za sve naše proizvode, međutim svaki projekat ima svoje prioritete. Nekad je to korisničko iskustvo koje zahtijeva detaljnu analizu upotrebljivosti i istraživanje korisnika, a nekad kompleksna logika koja zahtijeva precizan odabir tehnologija i serverske infrastrukture. Naša specijalnost je izgradnja rješenja koja nude korisnost, daju vrijednost i osnažuju ljude, organizacije i druge kompanije da ostvare svoje ciljeve.

Glasnik: Aktivni ste i u segmentu edukacije. Šta je to STEM edukacija I kakva je uloga Codepixela u tome?

N. Pejović:Akronim STEM predstavlja nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjering (engineering) i matematika (mathematics).Naša kompanija je u saradnji sa NVO Montenegrobotics osnovala nevladinu Fondaciju “Montenegro Makers“, koja ima za cilj pokretanje robotičke lige za osnovne škole uz primjenu modernih koncepata edukacije, a u svrhu osavremenjavanja obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Ova neprofitna Fondacija je u septembru 2021. godine potpisala partnerski sporazum sa Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji dugi niz godina, prvenstveno u Hrvatskoj ali i u regionu, sprovodi programe obrazovanja sa područja STEM-a. Cilj projekta jeste implementacija modela vannastavnog obrazovanja u sferi robotike ali i približavanja ovih znanja široj populaciji. Članovi našeg tima su početkom oktobra boravili Zagrebu i imali priliku da se upoznaju sa metodologijom rada koju IRIM primjenjuje u Croatian Makers ligi, najvećem vannastavnom STEM programu na teritoriji Evropske unije. Tim mentora nam je ovom obukom omogućio transfer znanja, detaljan uvid u know-how, ali i podijelio svoja iskustva stečena prilikom implementacije projekta u susjednim državama. Trenutno smo u fazi pripremanja pilot programa za prvu polovinu naredne godine, s ambicijom da ovaj projekat istinski zaživi i naiđe na podršku i javnog i privatnog sektora. Svi mi koji radimo u sferi ICT-ja, svjesni smo koliko je neophodno da radimo na obrazovanju mladih kadrova i usmjeravanju djece od ranog uzrasta. To je ono što mi želimo da uradimo sa ovim projektom, sa željom da djeca koja budu prolazila ovu obuku dalje u budućnosti rade na pozicioniranju naše države na inovacionoj mapi svijeta.

Glasnik:  Kako ocjenjujete situaciju u crnogorskom IT sektoru? Šta je potrebno urediti da IT stručnjaci ne traže karijere u inostranstvu?

N. Pejović:  Iako je evidentan određeni napredak u poslednjih nekoliko godina, situacija u crnogorskom IT sektoru je daleko od idealne. Pronalazak kadra za bilo kakve ozbiljnije pozicije, za rukovodeće pozicije, ili sa određenim znanjem i sposobnostima, zahtijeva sve više ulaganja od strane firmi. To je svakako u redu, firme i treba da se bave time, da ulažu u svoje zaposlene i da se trude. Ipak, i država je ta koja u cijeloj ovoj priči mora imati određenu ulogu. Ono gdje mi vidimo tu ulogu i je osnaživanje ekosistema u cjelosti, pružanje podrške – obrazovne, finansijske i ambijentalne. Smatramo da je ekosistemu prijeko potrebno još ljudi, kao i brže osposobljavanje kadra. Prvi korak u dobrom pravcu je svakako kreiranje klastera ICT Cortex, čiji smo član. Vjerujemo da će ova vrsta udruživanja crnogorskih kompanija naići na neophodnu podršku i domaćih i međunarodnih partnera, kako bi naša privreda u ovoj oblasti bila konkurentnija van granica Crne Gore. Stoga, smatramo da je u ovoj fazi najpotrebnije raditi na poboljšanju obrazovanja i stvaranja više prilika za praktična iskustva, kako bi pojedinci bili adekvatno u budućnosti pripremljeni za tržište rada. Takođe, potrebno je kontinuirano raditi na podizanju kvaliteta života i usklađivanju poslovanja sa međunarodnim standardima i trendovima, kako bi manje IT stručnjaka tražilo svoju šansu van granica Crne Gore. Rad na ovim pitanjima nas itekako priprema za trenutak kada naša zemlja postane dio jednog većeg tržišta rada očekivanim ulaskom u EU, gdje će biti mnogo izazovnije zadržati sve ove ljude. Da bi se to preduprijedilo, moramo već sada početi da na tome radimo.

Glasnik:  Da li očekujete da će Crna Gora brzo ući u digitalnu transformaciju i vidite li ulogu Codepixela u tom procesu?

N. Pejović: Digitalna transformacija nije jednostavan i brz proces, to je nešto na čemu se radi konstantno i u kontinuitetu. Mi vidimo digitalnu transformaciju kao svojevrsnu priliku da pokažemo da možemo da radimo stvari na način kao što je to u mnogim zapadnim sredinama; to nije nešto što bismo trebali da uradimo, nego što je imperativ za bilo kakav dalji napredak naše ekonomije i društva. Definitivno, ova transformacija od nas zahtijeva određene korjenite, sistemske promjene i napuštanje tradicionalnog i konzervativnog načina razmišljanja. Prevashodno, to je način funkcionisanja naših institucija, ali i način rada naših privrednih društava. To je promjena koja zahtijeva puno zalaganje i potpunu posvećenost svih aktera u sistemu, i proces u kojem svako od nas igra važnu ulogu. Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da je Codepixel pouzdan partner i državi, kolegama iz IT sektora, drugim kompanijama, akademskoj i inovativnoj zajednici, i da smo spremni da udružimo snage sa svima u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i pružanja usluga u elektronskom i digitalnom obliku. Apsolutno vjerujemo da je ovo pravac kojim naša zemlja treba da ide i koji će nam svima pomoći da budemo konkurentniji i spremniji za evropsko tržište onoga dana kada postanemo zemlja članica EU.

codepixel team

Glasnik: Kakvi su planovi/ciljevi Vaše kompanije za naredni period?

N. Pejović: Samouvjereno idemo naprijed s idejama i strategijama u koje trenutno vjerujemo, pri čemu ostajemo otvoreni i uvijek željni novih ideja i inicijativa. Svjesni smo da uvijek možemo biti bolji. Preuzimamo inicijativu za poboljšanje tima, firme i naše zajednice. Težimo proširenju, a ono će svakako donijeti i nova radna mjesta za mlade i perspektivne IT stručnjake. Trenutno u arhivi imamo više od 50 CV-a i molbi za posao i nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti zaposliti neke od tih ljudi. Pored toga, učestvujemo i u Vladinom Programu stručnog osposobljavanja i očekujemo nove kolege već od januara 2022. godine. Planiramo da do kraja naredne godine zaposlimo minimum još pet ljudi. Ulaganje u ljude i njihovu edukaciju ispostavilo se kao ispravna strategija kada je u pitanju naša kompanija.Bez obzira na to što se dešava na tržištu i svakodnevne turbulencije, uvijek smo na prvo mjesto stavljali svoje saradnike i njihov lični i profesionalni razvoj, i to je nešto što ćemo nastaviti da radimo. Želim da istaknem da je ko-osnivač naše kompanije dobio priliku da se uz stipendiju američke vlade, u sklopu programa “Inicijativa mladih transatlantskih lidera u inovacijama” (eng. Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative – YTILI), ove akademske godine usavršava na MBA programu na DePaul univerzitetu u Čikagu, a na proljeće 2022. će biti na jednomjesečnom profesionalnom boravku u jednoj kompaniji u Americi, koja se bavi istom djelatnošću. Upravo ovakvi programi su nešto što našim kompanijama zaista može donijeti dodatnu vrijednost, prvenstveno u pogledu učenja i usvajanja znanja i iskustava od drugih, ali i u pogledu umrežavanja i ostvarivanja kontakata u cilju kreiranja budućih poslovnih poduhvata. Nastavljamo naravno sa širenjem naših postojećih, a i novih projekata na inostranim tržištima. Pored toga, planiramo da podržavamo STEM edukaciju i razvijamo sopstvene digitalne proizvode kojima ćemo dati naš doprinos unapređenju ekosistema. Ono što je definitivno, u narednom periodu će naš fokus biti na dugoročnoj održivosti kompanije u cilju što uspješnijeg rasta i razvoja i doprinosa digitalnoj transformaciji naše zemlje.

Izvor: Glasnik broj 10, 2021.

Cijeli časopis možete pročitati na link